Shiatsumassages, Cupping en Guasha in Apeldoorn

Maak een afspraak

Natuurgeneeskunde Sandra Tydeman in Apeldoorn biedt verschillende van oorsprong oosterse massages en behandelingen aan. Hieronder leest u meer over Shiatsu, Cupping en Guasha. Voor meer informatie of een afspraak neemt u vrijblijvend contact met ons op.

Shiatsumassages

Shiatsu is een oosterse manuele therapie. Deze vorm van massage is voortgekomen uit een eeuwenoude oosterse medische traditie, waarin het begrip Chi, de vitale levensenergie, centraal staat. De Chi stroomt via een netwerk van energiebanen (de meridianen) door het gehele lichaam. Bij verstoring van deze stroom kunnen blokkades ontstaan die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Simpel gezegd stroomt de energie door ons lichaam naar de organen. Als de energie goed door kan stromen is er niets aan de hand. Door een storing in het systeem kunnen allerlei klachten ontstaan.

Een Shiatsubehandeling werkt direct op deze vitale levensenergie en helpt lichaam en geest weer in balans te brengen, waardoor eventuele klachten kunnen afnemen. In een werkvorm wordt op bepaalde punten op de meridianen druk uitgeoefend door middel van duimen, vingers en handpalmen. Shiatsu verlicht hoofdpijn en rug-, nek- en schouderklachten. Deze techniek neemt bovendien stress en spanning weg. Het verbetert de spijsvertering, harmoniseert het zenuwstelsel en verhoogt de vitaliteit.

Tijdens de massage wordt er druk uitgeoefend op energiepunten en meridianen (energiebanen) die over het lichaam lopen. De punten staan in verbinding met organen en hebben een sterke invloed op alle lichaamsfuncties.

De hoeveelheid druk wordt tijdens de massage aangepast aan uw constitutie en de conditie. Naast de meridiaanwerkvorm door vingerdruk geeft Shiatsumassage bovendien de mogelijkheid om door strekking, wrijving en mobilisatie van de gewrichten in het lichaam de aldaar aanwezige blokkades op te heffen.

De voordelen van Cupping

Cupping, ook Schröpfen genoemd, heeft een enorme dieptewerking en wordt ingezet bij rug- en schouderklachten, hoofdpijn, maag- en darmklachten, zwakke spijsvertering, chronische verkoudheid en astma, hoest en beginnende griep, heuppijn, stijfheid en meer. De therapie kan tevens dienen als aanvulling bij cellulite- en afslankingsbehandelingen, aangezien de cups het verwijderen van vocht en vet uit de vetcellen vergemakkelijken.

Cupping is een intensieve manier om pijnklachten te verminderen en is van oorsprong een oosterse massage die wordt uitgevoerd met cups. Deze cups zijn glazen bollen die vacuüm worden gezogen, vervolgens op het lichaam geplaatst worden en zich vastzuigen op de gewenste locaties om toxines (gifstoffen) en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken.

Cupping wordt ook gezien als bindweefselmassage. De Cupping kan de eerste keer wat gevoelig zijn omdat het onderliggende weefsel verstoord is, maar tot nu toe is het wel één van de effectiefste manieren om de pijn, spierspanning en blokkades snel te verminderen. De Cuppingmassage wordt niet alleen gebruikt bij klachten, maar ook bij sporters om doorbloeding te bevorderen en bij behandeling bij cellulite.

Myofasciale Cupping

Door deze techniek krijgt het weefsel meer ruimte en ontspanning. Het doel is de lagen fascia ten opzichte van elkaar te bewegen waardoor de 'vervilte' structuur weer levendig en flexibel
wordt. Door op gerichte plekken te ‘cuppen’, komt er een grote hoeveelheid zuurstofrijk bloed bij de juiste weefsels terecht.

De fascia bestaat uit collageen bindweefsel en vormt een matrix-achtige structuur. Deze matrix geeft verbinding, stabiliteit en bescherming aan alle omliggende structuren.
De fascia kan door allerlei problemen stug worden. Met Myofasciale Cupping is het mogelijk in relatief korte tijd de fascia weer in beweging te brengen.

Cupping is van oudsher een therapie die afvalstoffen uit het bindweefsel haalt en de doorbloeding bevordert. Er ontstaan rood tot roodblauwe plekken op de huid, die overigens geen pijn doen. Hierdoor is goed te zien waar de problemen zich bevinden. We kunnen daarom Cupping als een prima diagnostisch hulpmiddel inzetten.


Zie: www.triggerpointcoach.nl

Chinese Guasha therapie

Guasha (gwasja) is een Chinese therapie. Het woord betekent schrapen van toxines of afvalstoffen.

We krijgen deze afvalstoffen binnen via ons voedsel, maar ook door stress, milieuvervuiling, elektrosmog, medicatie, roken, alcohol en meer. Afvalstoffen worden in ons lichaam weggezet op plaatsen waar ze in eerste instantie zo min mogelijk schade veroorzaken. Dat zijn vooral ons bindweefsel, onze spieren en onze gewrichten. Het bindweefsel slipt langzaam dicht, spieren verzuren en gewrichten ontsteken. Er ontstaat pijn en klachten.

Guasha bevordert het ontgiftingsmechanisme en stimuleert de bloedsomloop. Plaatselijke verzuring lost op. Het algehele energieniveau gaat met sprongen omhoog. Guasha activeert de zelfhelende kracht van het lichaam en heft blokkades, zowel lichamelijk als emotioneel, binnen korte tijd op. U voelt zich weer helder en energiek. Guasha is effectief bij diverse (chronische) klachten, zoals RSI, tennisarm, sportblessures, bekkeninstabiliteit, PMS, overgangsklachten, hoofdpijn, nek- en schouderpijn, (lage) rugpijn, ischias, heuppijn, burn-out, reuma, artrose, lokale gevoelloosheid, fibromyalgie en meer.

In de behandeling wordt een specifieke olie op de huid aangebracht. Met een schraper van jade wordt vervolgens over de blote huid bewogen. De huid wordt hierdoor rood en op de plekken waar de blokkades zich bevinden, verschijnen verkleuringen, variërend van rood tot dieprood. Hoe donkerder de kleur, hoe ouder of chronischer de stoornis. Het zijn geen bloeduitstortingen op de huid en het doet ook geen pijn.

Door het schrapen ontstaat een soort zuigende beweging naar de oppervlakte van de huid die ervoor zorgt dat intercellulair vocht naar de oppervlakte komt en daarbij toxische resten meeneemt. Ons lymfesysteem en onze bloedsomloop worden geactiveerd om de afvalstoffen af te voeren. Bij een normale constitutie verdwijnen de vlekken binnen drie tot vijf dagen.