Dornmethode en Breussmassages in Apeldoorn

Maak een afspraak

Bij Natuurgeneeskunde Sandra Tydeman in Apeldoorn worden behandelingen aangeboden volgens de Dornmethode en kunt u terecht voor een Breussmassage. Op deze pagina leest u meer over deze behandelingen. Voor een afspraak of voor meer informatie neemt u direct vrijblijvend contact op door te bellen naar 06 - 51 88 67 26.

De Dornmethode

De Dornmethode is een behandeltechniek waarmee op een relatief zachte manier een scheefstand in bekken en wervelkolom wordt gecorrigeerd. Door een verschil in beenlengte wordt het bekken aan één kant omhoog geduwd, waardoor de onderste rugwervels onder druk komen te staan en er pijnklachten ontstaan. Ook uitstraling in het been en knieklachten zijn hier vaak het gevolg van. Daarnaast zien we ook pijnklachten en scheefstand in de wervels tussen de schouderbladen en beperking in het naar links en rechts kijken.

Behandelwijze van de Dornmethode

Tijdens deze behandeling beginnen we met het corrigeren van beenlengteverschil, daarna wordt het bekken weer rechtgezet en scheefstand in de wervelkolom (scoliose) gecorrigeerd. De cliënt beweegt zelf arm/been/hoofd tijdens de correctie. Hierdoor is deze behandeling een stuk zachter dan andere manuele behandelvormen. Pijnklachten zullen vaak direct verminderen en ook is over het algemeen meer beweging voelbaar in het bekken tijdens het bukken. Daarnaast krijgt u een eenvoudige oefening mee naar huis om te voorkomen dat het beenlengteverschil weer terugkomt.

Na maximaal 3 behandelingen moet u duidelijk verbetering zien van de klacht.

Het aantal indicaties voor deze methode is heel groot. Dit heeft alles te maken met het feit dat door scheefstand in de wervels vaak zenuwen (deels) bekneld raken. Hierdoor kunnen signalen vanuit de hersenen naar het orgaan/systeem waarmee de beknelde zenuw verbonden is, niet goed meer worden doorgegeven. Dit geldt ook voor de prikkel vanuit het orgaan of systeem terug naar de hersenen. Door scheefstand in de wervels te corrigeren, kan ook de functie van de zenuwen zich herstellen en kunnen fysieke klachten, waarbij niet direct de link naar de rug was gelegd, tóch veranderen. Er wordt wel gezegd dat 80% van alle fysieke klachten kan ontstaan door scheefstand in de wervelkolom.

De Breussmassage

De Breussmassage is een diepwerkende rugmassage die gericht is op de lange rugspieren, de zogenaamde lange rugstrekkers, en op de tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijven zijn de schokbrekers tussen de rugwervels. Ze worden door belasting en/of hoge spierspanning in elkaar gedrukt, waardoor de demping tussen de wervels minder wordt. Hierdoor kunnen ook zenuwen bekneld raken, wat weer pijnklachten en zelfs een verstoring van orgaanfuncties tot gevolg kan hebben.

De Breussmassage is een zeer zachte, rustige en pijnloze massagetechniek en kan met succes en zonder gevaar worden toegepast bij hevige rugpijn, al dan niet met uitstralende pijn naar de benen. Denk hierbij aan klachten die voorkomen bij bijvoorbeeld spit, klachten door slijtage van de tussenwervelschijven of een verschoven wervel, hernia, ischias, (pseudo)ischialgie en meer.

De Breussmassage geeft een diepe ontspanning van met name de spieren die zich direct naast en tussen de wervels bevinden. Deze ontspanning zorgt voor een verlenging van de spieren, waardoor er weer meer ruimte ontstaat in de gehele rug en tussen de afzonderlijke wervels van de wervelkolom. Hierdoor krijgen de tussenwervelschijven en de spinale zenuwen hun normale ruimte terug. Dit maakt de Breussmassage uitermate geschikt als ontspanningsmassage bij pijn en/of stress.

Combinatie van Breussmassage met de Dornmethode

De Breussmassage is een op zichzelf staande techniek, maar het is gebleken dat deze massage heel goed te combineren is met de Dornmethode, zowel voor als na de behandeling. De Breussmassage is als voorbehandeling aan te raden wanneer iemands lichaam, bijvoorbeeld door stress of pijn, te gespannen is voor de Dornmethode. Als men afsluit met de Breussmassage na een behandeling met de Dornmethode, dan wordt de wervelkolom nog beter gestrekt.